ХалууралтТаны хүүхэд халуурч байвал халуун бууруулах эмийг эмчийн зөвлөсөн тун хэмжээ, хугацаатай өгөх хэрэгтэй.

Тамхи татах – Улаан бурхан өвчнөөр өвчилсөн хүүхдийн хажууд хэн ч тамхи татаж болохгүй.

Гэрлээс айх – Хүүхдийн нүд гэрэлд эмзэг болдог тул гэрэл багатай эсвэл унтлагын өрөөнд байлгах хэрэгтэй. Магадгүй, нарны нүдний шил зүүлгэвэл түүнд илүү тустай байх болно.

Нүдний салст бүрхэвчийн үрэвсэл – Нүдэнд наалдсан зүйлийг чийгтэй, цэвэр хөвөнгөөр арчиж авна.

Ханиалгах – Ханиадны эм тус болохгүй. Харин өрөө тасалгааг чийгшүүлэх, саванд ус хийж тавих нь ханиалгыг намдаах сайн талтай. 12 түүнээс дээш насны хүүхдэд 1 стакан усанд 2 халбага нимбэгний шүүс, 2 халбага зөгийн бал хийж хутган халуунаар уулгах нь ханиалга намдаах сайн талтай.

Ус уулгах – Хүүхэд халуурч байгаа бол усаар дутагдана. Иймд ус уухыг нь дэмжих хэрэгтэй. Усыг балгах-түр амсхийж амьсгаа авах-дахин балгах гэсэн дарааллаар уугаарай.

Тусгаарлах – Хүүхэд халдварт өвчнөөр өвчилсөн тул сургууль, цэцэрлэгт нь явуулж болохгүй. Дархлаажуулалтад хамрагдаагүй, дархлаа сул байгаа хүүхдийг гэрээс нь гаргахгүй олон хүнтэй газраар явуулахгүй байх нь зүйтэй.

А аминдэм уух – Судалгаагаар “А” аминдэм хэрэглэх нь улаан бурхан өвчний хүндрэлээс сэргийлдэг болохыг тогтоосон байна.

Улаанбурхан өвчнөөс сэргийлэх хооллолтын зөвлөгөөг Нийгмийн эрүүл мэндийн хүрээлэнгийн Хоол судлалын секторийн эрдэмтэн судлаачид танилцуулж байна.

-Бага насны хүүхдийг эхийн сүүгээр хооллох

- Илчлэг, тэжээллэг хоол өгөх

- Өдөрт 4-5 удаа заавал хооллох

- Хүүхдэд А, С аминдэмээр баялаг хүнс,хоол түлхүү өгөх

- А,Д,С аминдэм болон бусад аминдэмийг нэмэлтээр өгөх

- Хүүхдийг олон нийтийн газар авч явахгүй байх

- Асаргааг сайжруулж, усан чийрэгжүүлэлт хийх

- Гэр орондоо чийгтэй цэвэрлэгээ хийж, 2 цаг тутамд агааржуулалт хийх

Ямарч насны хүн улаан бурхан өвчнөөс сэргийлэхийн тулд дархлааг дэмжих, биеийн эсэргүүцлийг сайжруулах хүнс, хоол хэрэглэх шаардлагатай.

1. Амьтны гаралтай уургаар баялаг хүнс хэрэглэх. Үүнд: Малын мах, өндөг, сүү сүүн бүтээгдэхүүнийг өдөр бүр хангалттай хэрэглэх

2. Аминдэм, эрдэс бодисоор баялаг жимс, хүнсний ногоог түлхүү хэрэглэх. Олон төрлийн хүнсний ногоог хоолондоо хэрэглэхээс гадна жимсний цэвэр шүүсийг өдөрт доод тал нь 1 аягийг ууж хэвших.

3. Хүнсний ногооноос хулуу, лууван, амтат төмс гэх мэт А аминдэмээр баялаг. улбар, улбар шар ногоонуудыг хэрэглэх ба эдгээрийг нухаш, зутан, шүүс байдлаар хэрэглэх хэрэгтэй. Мөн цэвэр жимс, ногоо С амин дэм болон антиоксидантаар баялаг байдаг.

4. Цай, сүү, ундааг аль болох халуун бүлээн хэрэглэх. Илчлэг сайтай шөлтэй, халуун хоол идэж, аминдэмээр баялаг шингэн зүйлийг халуун бүлээнээр нь түлхүү уух. Тухайлбал буцалсан аарц, чацарганы шүүс, аньсны шүүс, үхрийн нүдний шүүс зэргийг халуунаар нь уух.

5. Сармис,сонгино, цагаан гаань дархлааг сайжруулах үйлчилгээтэй тул хоолондоо тогтмол хэрэглэж хэвших. Зарим хүүхдэд үнэр амт нь таалагддаггүй учраас үл мэдэгдэх болтол нь жижиглэн хэрчиж, үрж хийх. Сармисыг угааж цэвэрлээд чанахгүйгээр шууд хэрэглэх нь илүү үр дүнтэй. 500 грамм халуун усанд нунтагласан 4-5 хумс сармис хийж хандлаад хоолойгоо ойр ойрхон зайлж болно. Мөн нимбэгний уусмал, царван, сод, давсны уусмал байж болно.

6. Ус болон шингэнийг хангалттай хэрэглэх. Хүүхдийн биеийн жингийн ихэнх хувийг ус эзэлдэг. Хүүхдэд шингэн их дутагддаг ба бүрэн хэмжээгээр нөхөж чаддаггүй. Өдөр тутамдаа усыг хангалттай хэрэглэх нь биеийн ерөнхий үйл ажиллагааны үндэс болох ус чийгээр хангах нөхцөл болдог.

7. Сайн унтаж амрах хэрэгтэй. Тогтмол цагт унтах нь дархлааны хамгийн том зэвсэг болдог. Шинэ төрсөн хүүхэд 18 цаг, цэцэрлэгийн насны хүүхэд 12-13 цаг, сургуулийн насны хүүхэд 10 цаг унтах шаардлагатай.